• s1.jpg
  • s2.jpg
  • s3.jpg
  • s4.jpg
  • s5.jpg
  • s6.jpg

 Dita ndërkombëtare e fëmijëve

Një qershori' është dita ndërkombëtarë e fëmijëve. Fëmijët e të gjitha moshave kërkojnë që sot të jenë të lumtur dhe ta festojnë këtë ditë me prindër . Kjo ditë është kthyer jo vetëm në një ditë festive, por edhe në një ditë sensibilizimi, për ti thënë jo dhunës dhe abuzimit ndaj fëmijëve. Është dita kur vetë fëmijët ngrenë zërin për të drejtat e tyre, por në ndryshim nga të rriturit, protesta e tyre bëhet me lojra festive.

Dita e fëmijëve u vendos në datën 1 qershor, sepse në këtë datë është mbajtur Konferenca Botërore e Mirëqënies së Fëmijëve në Gjenevë, në 1925. Në të njëjtën ditë, koinçidoi që konsulli i përgjithshëm kinez në San Francisko mblodhi së bashku një numër të konsiderueshëm fëmijësh jetim kinezë të celebronin në festivalin e “Anijes së Dragoit”. Dy vjet më pas Festa e 1 qershorit filloi të festohet në të gjithë botën. 1 qershori është Dita Ndërkombtare e Fëmijëve. Në Shqipëri, Kosovë dhe mbarë botën, kjo ditë u kushtohet fëmijëve, me aktivitete të larmishme. Në fakt 1 qershori e ka origjinën nga Shtetet e Bashkuara dhe Kina.

Në vitin 1925 konsulli i përgjithshëm Kinez në San Francisko mblodhi së bashku një numër të konsiderueshëm femijësh jetim Kinezë të celebronin në festivalin e Anijes së Dragoit . Kjo gjë koniçidoi të ishte në të njëjtën ditë me konferencën. Festa e 1 qershorit filloi të festohet pas dy vitesh. Shumë vende të botës e kanë pranuar atë si festën ndërkombtare të fëmijëve dhe realizojnë festime të cilat kanë si qëllim të rrisin vëmendjen në drejtim të mirqenies së tyre. Kjo ditë lumturon fëmijët dhe prinderit e tyre kur shohin se fëmijët me buzëqeshjen e tyre të ëmbël.

 

 

  

 Rreziqet ndaj fëmijë në internet

safetyNë pjesën më të madhe të tij, interneti është vendi i cili ofron pakufi shumë informata, njohuri dhe përmbajtje argëtuese, si për fëmijët dhe ashtu edhe për të rriturit. Secili mund të gjejë përmbajtje interesante dhe të dobishme në shumë sfera të cilat mund t’i inkuadrojë në procesin e arsimimit të tij, ti plotësojë zbrazëtirat në njohuritë e tij apo thjeshtë të informohet për ndonjë temë. Gjithashtu, interneti ofron forma të ndryshme të argëtimit për secilin, gjer më tani mundësi të papara për komunikim!

Mirëpo, ekziston një numër i madh i rreziqeve potenciale që rrezikojnë privatësinë dhe sigurinë e shfrytëzuesve të tij, veçanërisht për privatësinë dhe sigurinë e fëmijëve dhe  familjeve të tyre.

Fëmijët janë veçanërisht të ndjeshëm për shkak të çiltërsisë së tyre fëmijërore, naivitetit dhe mungesës së përvojës, por edhe të rriturit, sepse për një pjesë të madhe të tyre interneti paraqet një medium krejtësisht të ri dhe të panjohur. Prandaj, njohja e disa rregullave themelore për të pasur kujdes në internet çdokujt mund ti jenë të dobishme dhe t’u ndihmojnë ta mbrojnë vetveten, por edhe të afërmit e tyre.